TR | EN
Amaç, Kapsam ve Yayın İlkeleri

P e r i o d i c u m   I u r i s

1. Periodicum Iuris uluslararası ve hakemli bir dergidir. Dergide, hukuk ve hukukla ilişkili alanlarda yazılmış, yerel ve evrensel literatüre yenilik katmak amacında olan, orijinal ve bilimsel çalışmalara yer verilir.

2. Dergide yer alabilecek türdeki çalışmalar; araştırma makalesi, derleme makale, çeviri, yorum, teknik not, kitap değerlendirmesi türleridir.

3. Dergi, Türkçe ve İngilizce öncelikli olmak üzere Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca dillerinden birinde kaleme alınmış çalışmaları yayınlar.

4. Dergi, Yılda iki sayı olmak üzere Aralık ve Haziran aylarında elektronik ve basılı olarak yayınlanır. Değerlendirilmeye alınması istenen çalışmaların hangi sayı için uygun bulunabileceği, gönderim tarihleri esas alınmak üzere, hakem değerlendirmesinden gelecek sonuca göre şekillenir.

5. Dergiye gönderilen çalışmalar daha önce başka bir yerde yayınlanmamış, ya da eş zamanlı olarak başka dergilere yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Yazar bu konuya ilişkin taahhüt formunu çalışmasıyla birlikte dergiye iletmekle yükümlüdür.

6. Dergiye gönderilen tüm çalışmalar, gerekli hallerde yayın kurulunun da görüşü alınmak suretiyle Dergi Editöryası tarafından bir ön incelemeye tabi tutulur. Derginin bilimsel yayıncılık standartları gereğince uygun bulduğu makaleler ancak bu süreçten sonra hakem incelemesine gönderilir. Bu konudaki ön eleme ve nihai karar, yayın kurulunun da görüşünü alacak olan Dergi Editöryasının tasarrufundadır.

7. Dergi, hakem sürecine kabul edilen çalışmaları en az iki ‘görmez’ hakeme yönlendirir. Bu raporlar arasında çatışma olması ve editörlerin gerekli gördüğü diğer durumlarda bir üçüncü hakem değerlendirilmesine başvurulur. Hakem seçim ve süreci konusundaki her türlü yetki ve karar editörlerin tasarrufundadır. Hakemlerin çalışmanın dahil olduğu uzmanlık alanına ve yayının dil koşuluna göre tayin edilmesi esastır. Hakemler kendilerine gönderilen eserleri, hakemler için düzenlenmiş esasları ele alan COPE ilkeleri doğrultusunda değerlendirir. (https://doi.org/10.24318/cope.2019.1.9)

8. Hakem değerlendirmesinde olan ve bu süreci tamamlamış olan çalışmaların, bu süreçten sonra yazar tarafından geri çekilmesinin imkanı yoktur. Kendisine tanınan süre içine gerekli değişiklikleri yapmayı reddeden yazarların çalışmalarına ret işlemi uygulanır.

9. Dergi, her yayın döneminde ancak yeterli nitelikte bulduğu sayıdaki çalışmayı yayınlar. Bu konudaki takdir Dergi Editöryasındadır.

10. Dergiye gönderilecek olan araştırma ve derleme makalelerinin Türkçe ve İngilizce özet ile kaynakça hariç 5.000 sözcükten az 10.000 sözcükten fazla olmaması gerekir. Araştırma ve derleme makaleleri dışındaki çalışmaların 3.000 sözcükten az olmaması şarttır.

11. Yazarların ya da ilişkide oldukları üçüncü kişiler tarafından hakem seçimleri ve hakemlik sürecine yönelik yapılabilecek müdahaleler ve anonimliği gölgeleyecek davranışlar saptanması halinde, çalışmalar hangi aşamada olduğuna bakılmaksızın dergi yönetimi tarafından reddedilir.