İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

DERSİN KISA İÇERİĞİ

Bu ders kapsamında; iş hukukunun temel ilke ve kavramları, iş sözleşmelerinin unsurları, türleri, işçi ve işverenin iş sözleşmesinden doğan borçları, iş sözleşmesinin fesih bildirimiyle sona ermesi ve iş sözleşmesini fesih dışında sona erdiren haller, iş sözleşmesinin sona ermesinin hukuki sonuçları, iş hukukunda çalışma sürelerinden doğan çeşitli uyuşmazlıklar anlatılmaktadır. Ayrıca toplu iş hukukuna ilişkin kavram ve meseleler ele alınmaktadır. Sosyal güvenlik hukukunun konusu ve amacı, Türkiye’deki sosyal sigorta türleri, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal sigortalara ilişkin işverenin yükümlülükleri ve sorumluluğu gibi konular da derste ele alınan diğer temel meselelerdir.

DERSİN AMAÇLARI

İş hukukuna ilişkin temel ilkelerin ve bireysel ve toplu iş uyuşmazlıklarını çözümlemeye yönelik teorik ve pratik bilgilerin öğrenci tarafından edinilmesi amaçlanır. Sosyal Güvenlik Hukukunun temel kavram ve kurumlarını tanıtmak, ilgili mevzuat doğrultusunda sigortalıların iş kazası ve meslek hastalığından, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından doğan haklarını ve işverenlerin yükümlülüklerini açıklamaktır.

DERSİN MESLEK EĞİTİMİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK KATKISI

İş ve Sosyal güvenlik Hukuku dersini başarı ile tamamlayan bir öğrenci, ilgili alanın gerektirdiği temel ilke ve bilgilere sahip bir hukukçu olarak somut uyuşmazlıklar üzerinde edinmiş olduğu bilgileri uygulama kabiliyeti kazanmış olacaktır.

DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI

• İş hukukunun önemini kavrayabilecektir.
  • İş hukukun temel kavramlarını ve kaynaklarını açıklayabilecektir.
  • İş sözleşmesinin yapılmasını, içeriğini, sona ermesini ve sona ermesinin sonuçlarını açıklayabilecektir.
  • Çalışma ve dinlenme süreleri ile ilgili meselelere ilişkin bilgi ve çözüm önerilerine sahip olacaktır.
  • Sosyal güvenlik kavramını ve temel özelliklerini açıklayabilecektir.
  • Türk sosyal güvenlik uygulamalarını analiz edebilecektir. Sendikaların faaliyetlerini sıralayıp açıklar.
  • Toplu iş ilişkilerini, grev ve lokavt kavramlarını açıklayabilecektir.

TEMEL DERS KİTAPLARI

•  SÜZEK, Sarper: İş Hukuku, B. 18, İstanbul 2020.
  • ÇELİK, N. – CANİKLİOĞLU C. – CANBOLAT T.: İş Hukuku Dersleri, B. 33, İstanbul 2020.

YARDIMCI KAYNAKLAR

Yargı içtihatları

DERSTE GEREKLİ ARAÇ VE GEREÇLER

DERSİN HAFTALIK PLANI

HAFTA

İŞLENEN KONULAR

1

İş hukukunun tanımı ve önemi

İş hukukunun tarihi gelişimi

3

İş hukukunun kaynakları ve kavramsal çerçevesi

4

İş sözleşmesi kavramı ve özellikleri

5

İş sözleşmesinin türleri

6

İş sözleşmesinin kuruluşu

7

İşçinin borçları

8

İşverenin borçları

9

Çalışma ve dinlenme süreleri

10

İş sözleşmesinin fesih dışı nedenlerle sona ermesi

11

İş sözleşmesinin fesih ile sona ermesi

12

İş sözleşmesinin sona ermesinin sonuçları

13

Sendika kavramı ve önemi

14

Sendika organları

15

Ara Sınav

16

Ara Sınav

17

Sendika üyeliği ve sendikal güvenceler

18

Sendikaların faaliyetleri

19

Sendikal faaliyetlerin durdurulması

20

Toplu iş sözleşmesinin yapılması

21

Toplu iş uyuşmazlıkları ve çözüm yolları

22

Grev

23

Lokavt

24

Sosyal güvenlik kavramının doğuşu ve gelişimi

25

Sosyal güvenlik sistemleri

26

Sosyal sigortaların kapsamı, başlangıcı, sona ermesi

27

Sosyal sigortalar ve sağlık sigortasının finansmanı

28

Sosyal güvenlik sisteminde kısa vadeli sigortalar

29

Sosyal güvenlik sisteminde uzun vadeli sigortalar

30

Sosyal güvenlik sisteminde özel durumlar, özel sigorta ile ilgili düzenlemeler

31

Yıl Sonu Sınavı

32

Yarı Yıl Sonu Sınavı

PROGRAM ÇIKTISI

1

Hukuki sorunları anlamak, analiz etmek, yorum yapabilmek, bu konularda tartışma yapabilmek, görüş ve çözüm önerisi sunabilmek, bu süreçlerin gerçek hayatla ilişkilendirilmesini sağlamak.

2

Hukuk alanında muhakeme becerisine ve yeteneğine sahip, başkaları ile iş birliğine açık, onlarla uyum içinde çalışabilen, araştırma ve incelemeye meraklı ve bir problem çözme sürecini baştan sona gerçekleştirebilecek düzeyde bilgiye sahip olmak.

3

Hukuki uyuşmazlıklara uygulanacak hükümleri tespit edebilecek bilgiye sahip olmak, ilgili alandaki mahkeme kararlarını analiz etmek, tartışmak ve değerlendirebilme yeteneğine sahip olmak.

4

Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrayıp dünya, ülke, bölge ve yerel bazda hukuki, toplumsal, kültürel vb. olay ve gelişmeleri analiz edebilmek ve bunlar hakkında yeterli düzeyde yorum yapabilmek.

5

Ulusal ve uluslararası piyasalardaki gelişmeleri takip etmek, şirketler için alternatif finansman kaynakları oluşturmak, temel kanunlarda yapılan değişikliklere uyum sağlamak.

6

Çalıştığı kurumu temsil etme açısından, yazılı ve sözlü iletişim araçlarını kullanabilme beceri ve yeterliliğine sahip olmak.

7

Disiplin içi ve disiplinlerarası araştırma ve çalışma yapabilme becerisine sahip olmak.

8

Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte gerekli bilgi ve beceriye sahip beşeri sermayeyi oluşturmak

9

İş sözleşmelerine ilişkin kuralları uygulayabilmek, toplu iş sözleşmesi ve uyuşmazlıklarına ilişkin bilgi sahibi olmak, bu alandaki yeni yayınları takip etmek.

10

İş yaşamının gerektirdiği ahlak ve etik kurallarına vakıf olarak yetişmek ve bunları gelecekte etkin kullanabilir olmak.

4:  Yüksek, 3: Orta, 2: Az, 1: Hiç