TR | EN
Bilirkişilik Temel ve Yenileme Eğitimleri

Bilirkişilik Temel ve Yenileme Eğitimleri

Bilirkişilik Temel ve Yenileme Eğitimi, 3 Mayıs 2025 tarihli ve 32889 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Bilirkişilik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yeniden düzenlenmiştir. Bilirkişilik Yönetmeliği m. 33 hükmü gereğince üniversiteler, Türkiye Adalet Akademisi veya kamu kurumu niteliğindeki meslek üst kuruluşlarının başvuruları hâlinde bilirkişilik temel ve yenileme eğitimi izni verilebilecektir. Yönetmelik m. 30 hükmüne göre bilirkişilik temel eğitimi, on iki saati teorik ve on iki saati uygulamalı olmak üzere en az yirmi dört ders saatinden; yenileme eğitimi ise en az altı ders saatinden oluşur. Teorik eğitim, hukuk alanında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen, en az doktora ve üzeri akademik unvana sahip olanlar; uygulama eğitimi ise en az beş yıl bilirkişilik yapmış olanlar tarafından verilir.

https://bilirkisilik.adalet.gov.tr/Home/SayfaDetay/egitim-kuruluslari02072020025435

Bilirkişilik Nedir?

Mahkemeler veya Cumhuriyet savcılıkları (ve ayrıca gerektiğinde icra ve iflâs daireleri) hukuk uyuşmazlıklarının, ceza soruşturmalarının veya kovuşturmalarının çözümünde özel veya teknik bilgiye ihtiyaç duyabilmektedir. Hukukî konuda yetkin olanlar hâkimler ve Cumhuriyet savcılarıdır. Bilirkişi ise hukuk dışı, bilimsel temelli, teknik veya özel bir tecrübe bilgisini ihtiyaç duyulduğunda bu mercilere aktaran gerçek veya tüzel kişidir. 6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu da bilirkişiyi “çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde oy ve görüşünü sözlü veya yazılı olarak vermesi için başvurulan gerçek veya özel hukuk tüzel kişisi” şeklinde tanımlamaktadır.

Nasıl Bilirkişi Olunur?

Bilirkişi olarak görev almak isteyen kişinin kural olarak bilirkişilik siciline kaydolması gerekir. Bilirkişilik sicili, Daire Başkanlığı nezdinde bilirkişilere sicil numarası verilmek suretiyle tutulan kaydı ifade eder.

Bilirkişi siciline kaydolmak için öncelikle Bilirkişilik Temel Eğitimini almak zorunludur. Buna göre Bilirkişilik Daire Başkanlığının takvimi belirlemesi üzerine, bilirkişilik bölge kurulları tarafından bilirkişi listelerinin oluşturulması ve daha sonra ihtiyaca göre güncellenmesi maksadıyla ilan yapılacaktır.

İlânlar Bilirkişilik Daire Başkanlığı ile Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin internet sitesinde yayınlanmak suretiyle gerçekleştirilecektir.

  • Ayrıca söz konusu ilân, bölge kurulunun yetki çevresindeki ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ve ilgili diğer yerlere bildirilecektir (Bilirkişilik Yönetmeliği m.39/1). Ayrıca ilân, Daire Başkanlığı, bölge kurulları ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin internet sitelerinde yayımlanacaktır (Bilirkişilik Yönetmeliği m.39/2).

Bilirkişi olmak isteyenler gerekli belgelerle birlikte bu ilanlara başvuru yapabilirler.

Yenileme Eğitimleri

Hâlihazırda bilirkişilik listelerine kayıtlı durumda olanlar açısından ise yenileme eğitimlerinin alınması gerekmektedir. Daha önce özellikle pandemi sürecinden kaynaklı sıkıntılar sebebiyle bu yenileme eğitimleri ertelenmiştir. Ancak mevcut ilân ile birlikte temel eğitimi aldığı tarihten itibaren 3 yıl süre geçen listeye kayıtlı bilirkişilerin tümünün yenileme eğitimi alması gerekmektedir.

Bilirkişilik Temel ve Alt Uzmanlık Alanları

Bilirkişilik temel uzmanlık ve alt alanları için tıklayınız… 

https://bilirkisilik.adalet.gov.tr/Resimler/SayfaDokuman/30520231500351.pdf

Aranan Nitelikler için tıklayınız... 

https://bilirkisilik.adalet.gov.tr/Resimler/SayfaDokuman/30520231500482.pdf

Eğitmenler

Bilirkişilik Temel ve Yenileme Eğitimi; TC. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından özgeçmişleri akredite edilmiş öğretim üyeleri tarafından verilmektedir.

Eğitim Süresi 

Bilirkişilik Temel Eğitiminde 12 saat teori, 12 saat uygulama olmak üzere toplam 24 saat ders verilecektir.

Bilirkişilik Yenileme Eğitiminde toplam 6 saat ders verilecektir.

Eğitim Tarihleri

Gruplar oluşturulduğunda katılımcılara iletilecektir.

Eğitim Yeri

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Derslikleri

**BİLGİLENDİME ve DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR**

1. Bilirkişi listelerine başvurmak kadar, bilirkişilik temel eğitimi alınabilmesi için de, başvuru sahibinin ilgili alanda en az beş yıllık kıdeminin bulunması zorunludur.

  1. Staj kıdemden sayılmaz.
  2. Mezuniyet tarihi önem taşımaz.
  3. Kişinin kesintili ya da kesintisiz olarak, kayda başvuru için gösterdiği alanda, beş yıllık fiili çalışması bulunmalıdır.
  4. Bu konuda doğru beyanda bulunmadan eğitim alması hâlinde sorumluluk tamamen katılımcıya aittir.  

 

2. Adaylar bir grup kapsamındaki sınıflara kaydedilirken bunların kesin kayıt tarihi öncelikle dikkate alınır; özel grup talepleri dikkate alınamamaktadır. Çok sayıda başvuru bulunmaktadır; öncelik / imtiyaz tanınması yönündeki talepler kabul edilememektedir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

 

3. Temel eğitim ders gün ve saatleri kural olarak Perşembe, Cuma (Saat 17:00’den sonra), Cumartesi ve Pazar günleri (Saat 11:00’den sonra) gerçekleşecek şekilde planlanmaktadır.

 

4. Özel bir hafta sonu ya da hafta içi grubu oluşturulmamaktadır. Bu yöndeki talepler kabul edilememektedir.

 

5. Her bir Grupta, birden fazla sınıf bulunabilir. Şu an için 25 Mayıs ve 29 Mayıs tarihlerinde başlayan gruplarda dörder sınıf bulunmaktadır. Takip eden her bir grupta kaç sınıf oluşturulacağı üniversitenin takdirindedir.

 

6. Her sınıf en fazla yirmi dört (24) katılımcıdan oluşur. Her gün en fazla altı (6) saat eğitim yapılabilmektedir. Kontenjan dışı kalan adaylara sonraki tarihlerde düzenlenecek eğitimler bildirilir ve başvuruları öncelikli olarak kabul edilir. Eğitim programlarının oluşturulmasında sadece kesin kayıt yaptırmış katılımcılar dikkate alınabilmektedir. Ön kayıt yaptıran katılımcılar kendileri ile paylaşılacak WhatsApp grubundan duyuruları takip edebilirler.

 

7. Devam Zorunluluğu: Eğitimlere devam zorunludur. 24 Saatlik eğitimin 1/12’sini aşan (3 saatlik) şekilde eğitime gelmeme, devamsız sayılma sonucunu doğurur. Sorumluluk katılımcıya aittir.

 

8. NOT: Başvurucuların havale veya EFT ile ödeme yaptıktan sonra dekontu, kurumumuzun ilgili eğitimi için açılan başvuru formuna yüklemeleri gerekmektedir.

 

9. Yenileme eğitimleri Kurban Bayramı ertesinde başlatılacaktır.

 

Bilirkişilik Temel Eğitimi Eğitim Ücreti: 5.000 TL (KDV Dahil)

Bilirkişilik Yenileme Eğitimi Eğitim Ücreti: 2.000 TL (KDV Dahil)

Hesap (alıcı) adı: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi

IBAN: TR16 0001 0001 1797 8545 0550 01

 

Ücret iadesi: Katılımcıların kıdem koşulunu en baştan kendilerinin incelemiş olmaları önemlidir. Beş yıllık fiili kıdemi olmayan katılımcının iade talebi kabul edilmektedir. Ancak bu tür iade talepleri yoğun başvuru bulunan bir sistemde diğer katılımcıların eğitime kaydedilme süreçlerini olumsuz etkilemektedir.

Sınıflar eğitimden bir gün önce Bakanlığa gönderilmektedir. Bu itibarla iade talebinde bulunmak isteyen katılımcının bu talebini eğitimin başlayacağı tarihe en geç iki gün kala, gün sonuna (23:59) kadar yapması gerekir.

  • Eğitimin başlayacağı tarihten 24 Saat önce yapılan iade talepleri ile eğitim başladıktan sonra yapılan iade talepleri reddedilir. Sorumluluk katılımcıya aittir.
  • İade talebinde bulunmak isteyen bir katılımcının iade talebine dönük gerekçesini, IBAN numarasını ve diğer bilgilerini içeren bir dilekçeyi (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı’na hitaben yazılmış), ıslak imzalı şekilde kalem aldıktan sonra taratıp, PDF formatında baris.toraman@ogu.edu.tr adresine yollaması gerekir.
    • WhatsApp yoluyla veya yukarıda belirtilenden farklı bir e-posta adresine yapılan iade talepleri dikkate alınmaz.

 


Temel Bilirkişilik Eğitimi Ön Kayıt Başvuru Formu

Temel Bilirkişilik Yenileme Eğitimi Ön Kayıt Başvuru Formu


Temel Bilirkişilik Eğitimi Kesin Kayıt Başvuru Formu

Temel Bilirkişilik Yenileme Eğitimi Kesin Kayıt Başvuru Formu