Bilirkişilik Temel ve Yenileme Eğitimi, 3 Mayıs 2025 tarihli ve 32889 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bilirkişilik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yeniden düzenlenmiştir. Bilirkişilik Yönetmeliğinin 33 üncü maddesi gereğince, üniversiteler, Türkiye Adalet Akademisi veya kamu kurumu niteliğindeki meslek üst kuruluşlarının başvuruları hâlinde bilirkişilik temel ve yenileme eğitimi izni verilebilecektir. Anılan Yönetmeliğin 30 uncu maddesine göre, bilirkişilik temel eğitimi, on iki saati teorik ve on iki saati uygulamalı olmak üzere en az yirmi dört ders saatinden; yenileme eğitimi ise en az altı ders saatinden oluşur. Ayrıca teorik eğitim, hukuk alanında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen, en az doktora ve üzeri akademik unvana sahip olanlar; uygulama eğitimi ise en az beş yıl bilirkişilik yapmış olanlar tarafından verilir.
https://bilirkisilik.adalet.gov.tr/Home/SayfaDetay/egitim-kuruluslari02072020025435
Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki formları doldurabilirsiniz...
Temel Bilirkişilik Eğitimi
Temel Bilirkişilik Yenileme Eğitimi
Bilirkişilik Nedir?
Mahkemeler veya Cumhuriyet savcılıkları (ve ayrıca gerektiğinde icra ve iflâs daireleri) hukuk uyuşmazlıklarının, ceza soruşturmalarının veya kovuşturmalarının çözümünde özel veya teknik bilgiye ihtiyaç duyabilmektedir. Hukukî konuda yetkin olanlar hâkimler ve Cumhuriyet savcılarıdır. Bilirkişi ise hukuk dışı, bilimsel temelli, teknik veya özel bir tecrübe bilgisini ihtiyaç duyulduğunda bu mercilere aktaran gerçek veya tüzel kişidir. 6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu da bilirkişiyi “çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde oy ve görüşünü sözlü veya yazılı olarak vermesi için başvurulan gerçek veya özel hukuk tüzel kişisi” şeklinde tanımlamaktadır.
Nasıl Bilirkişi Olunur?
Bilirkişi olarak görev almak isteyen kişinin kural olarak bilirkişilik siciline kaydolması gerekir. Bilirkişilik sicili, Daire Başkanlığı nezdinde bilirkişilere sicil numarası verilmek suretiyle tutulan kaydı ifade eder. Bilirkişi siciline kaydolmak için öncelikle Bilirkişilik Temel Eğitimini almak zorunlu hale gelmiştir. Öncelikle bilirkişilik bölge kurulu tarafından, ilk olarak bilirkişi listelerinin oluşturulması, daha sonra ihtiyaca göre güncellenmesi maksadıyla, her yıl Bilirkişilik Daire Başkanlığınca belirlenecek tarihe kadar ilan yapılır. İlan Bilirkişilik Daire Başkanlığı ile Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin internet sitesinde yayınlanmak suretiyle gerçekleştirilir. Ayrıca söz konusu ilan, bölge kurulunun yetki çevresindeki ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ve ilgili diğer yerlere bildirilir (Bilirkişilik Yönetmeliği m.39/1). Ayrıca ilân, Daire Başkanlığı, bölge kurulları ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin internet sitelerinde yayımlanır (Bilirkişilik Yönetmeliği m.39/2). Bilirkişi olmak isteyenler gerekli belgelerle birlikte bu ilanlara başvuru yapabilirler.
Yenileme Eğitimleri
Hâlihazırda bilirkişilik listelerine kayıtlı durumda olanlar açısından ise yenileme eğitimlerinin alınması gerekmektedir. Daha önce özellikle pandemi sürecinden kaynaklı sıkıntılar sebebiyle bu yenileme eğitimleri ertelenmiştir. Ancak mevcut ilân ile birlikte temel eğitimi aldığı tarihten itibaren 3 yıl süre geçen listeye kayıtlı bilirkişilerin tümünün yenileme eğitimi alması gerekmektedir.
Bilirkişilik Temel ve Alt Uzmanlık Alanları
Bilirkişilik temel uzmanlık ve alt alanları için tıklayınız…
https://bilirkisilik.adalet.gov.tr/Resimler/SayfaDokuman/30520231500351.pdf
Aranan Nitelikler için tıklayınız...
https://bilirkisilik.adalet.gov.tr/Resimler/SayfaDokuman/30520231500482.pdf