TR | EN
Yerel Yönetimlerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

DERSİN KISA İÇERİĞİ

İlgili ders, toplumsal cinsiyet kavramını ve özellikle “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı”nı konu edinmektedir. Şartta yer alan hükümler çerçevesinde Türkiye’de Kadın-Erkek eşitliğinin yerel yönetimler alanında nasıl anlaşıldığı ve nasıl uygulandığı incelenmektedir.

DERSİN AMAÇLARI

İlgili ders ile öğrencilere Kadın-Erkek eşitliğine yönelik hukuki bir bakış açısı kazandırmak amaçlanmaktadır.

Öğrencilerin yerel yönetimler bazındaki toplumsal cinsiyet eşitliği uygulamalarına ilişkin araştırmalar yapması ve bu şekilde akademik çalışma prensiplerini de bir nebze dahi olsa öğrenmeleri amaçlanmaktadır.

DERSİN MESLEK EĞİTİMİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK KATKISI

İlgili derste, Anayasanın 10. Maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesinin, Türk İdari Teşkilatının bir parçası olan yerel yönetimler (mahalli idareler) kapsamında ele alınacaktır. Bu sayede, hukuk formasyonu almış bireylerin mesleklerini ifa ederken eşitlik bilincine sahip ve bunların yönetimde uygulanması konusunda önceden bilgi edinmiş ve düşünmüş hukukçular olması sağlanacaktır. Nihayetinde hukuk devleti ilkesini koruyan ve uygulayan hukukçular yetişmiş olacaktır.

DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI

Eşitlik ilkesini detaylı biçimde öğrenme; Toplumsal cinsiyet kavramını ve eşitlik ilkesi bakımından önemini öğrenme; Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı kapsamında korunan temel ilkeleri tanıma; Yerel yönetimler bazında Türkiye’de mevcut toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayıcı uygulamaları öğrenme.

TEMEL DERS KİTABI

• Burcu Erdinç, “Kadın-Erkek Eşitliği ve Yerel Yönetimler”, Kadın ve Hukuk, TBB Dergisi Özel Sayı, Yıl 30, 26.12.2017, http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/App_Themes/TumDergiler/2017.pdf

• Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı

• Bora Aksu, Sivil Toplum Kuruluşları İçin Toplumsal Cinsiyet Rehberi, Sivil Toplum 150 Kadın-Erkek Eşitliği ve Yerel Yönetimler Geliştirme Merkezi, Odak Ofset Matbaacılık, Ankara, 2008, s. 2 vd, http://fbemoodle.emu.edu.tr/pluginfile.php/57169/mod_resource/content/1/Toplumsal%20cinsiyet%20ve%20Hukuk_Aksu%20Bora.pdf

• Bora Aksu, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık, http://fbemoodle.emu.edu.tr/pluginfile.php/57169/mod_resource/content/1/Toplumsal%20cinsiyet%20ve%20Hukuk_Aksu%20Bora.pdf

• Uygur Gülriz, “Kadına Yönelik Şiddeti Önlemede Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Önemi”, Dini Araştırmalar, C. 19, S. 49, 2019, s. 209-220, https://dergipark.org.tr/tr/pub/da/issue/25496/267273#:~:text=Kad%C4%B1na%20y%C3%B6nelik%20%C5%9Fiddeti%20%C3%B6nlemek%20i%C3%A7in,%C5%9Fiddet%2C%20kad%C4%B1nlar%C4%B1%20orant%C4%B1s%C4%B1z%20olarak%20etkilemektedir.

 

YARDIMCI KAYNAKLAR

• Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW)

• İstanbul Sözleşmesi

DERSTE GEREKLİ ARAÇ VE GEREÇLER

Belirli haftalarda öğrencilerden okumaları istenecek uluslararası sözleşme metinleri ve makaleler.

 

 

DERSİN HAFTALIK PLANI

HAFTA

İŞLENEN KONULAR

1

 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

2

 Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı, CEDAW

3

 Toplumsal Cinsiyetin Kadına Karşı Şiddet Açısından Önemi

4

 Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB)

5

 Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı I: Temel İlkeler (Eşitlik)

6

 Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı I: Temel İlkeler (Toplumsal Cinsiyet)

7

 Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı II: Şartın Uygulanmasına İlişkin Hükümler ve Uygulamaya İlişkin Taahhütler

8

 Ara sınav

9

 Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı III: Temel İlkeleri Sağlamaya Yönelik Özel Düzenlemeler

10

 Yerel Yönetimler Açısından Yerel Özerklik ve İyi İdare İlkeleri İle Toplumsal Cinsiyet

11

 Türkiye’deki yerel yönetimlerden Şarta ilişkin örnekler I

12

 Türkiye’deki yerel yönetimlerden Şarta ilişkin örnekler II

13

 Türkiye’deki yerel yönetimlerden Şarta ilişkin örnekler III

14

 Genel Değerlendirme

15,16

 Final sınavı

 

 

 

NO

PROGRAM ÇIKTISI

3

2

1

1

Hukuki sorunları anlamak, analiz etmek, yorum yapabilmek, bu konularda tartışma yapabilmek, görüş ve çözüm önerisi sunabilmek, bu süreçlerin gerçek hayatla ilişkilendirilmesini sağlamak.

X

 

 

2

Hukuk alanında muhakeme becerisine ve yeteneğine sahip, başkaları ile iş birliğine açık, onlarla uyum içinde çalışabilen, araştırma ve incelemeye meraklı ve bir problem çözme sürecini baştan sona gerçekleştirebilecek düzeyde bilgiye sahip olmak.

X

 

 

3

Hukuki uyuşmazlıklara uygulanacak hükümleri tespit edebilecek bilgiye sahip olmak, ilgili alandaki mahkeme kararlarını analiz etmek, tartışmak ve değerlendirebilme yeteneğine sahip olmak.

 

X

 

4

Hukuk etiğine ve mesleğine ilişkin kuralları özümseme ve bunlara uyma becerisine sahip olmak.

X

 

 

5

Hukuk devleti ilkesine ve adalet idealine bağlı olarak hukuki ve sosyal sorunlar üzerinde eleştirel ve yaratıcı düşünebilme becerisine sahip olmak.

X

 

 

6

Özel ve kamu hukuku alanlarının stratejik, taktiksel ve uygulamaya yönelik boyutlarını anlama becerisine sahip olmak.

 

X

 

7

Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrayıp dünya, ülke, bölge ve yerel bazda hukuki, toplumsal, kültürel vb. olay ve gelişmeleri analiz edebilmek ve bunlar hakkında yeterli düzeyde yorum yapabilmek.

X

 

 

8

Ulusal ve uluslararası piyasalardaki gelişmeleri takip etmek, şirketler için alternatif finansman kaynakları oluşturmak, temel kanunlarda yapılan değişikliklere uyum sağlamak.

 

X

 

9

Çalıştığı kurumu temsil etme açısından, yazılı ve sözlü iletişim araçlarını kullanabilme beceri ve yeterliliğine sahip olmak.

 

X

 

10

Disiplin içi ve disiplinlerarası araştırma ve çalışma yapabilme becerisine sahip olmak.

X

 

 

11

Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte gerekli bilgi ve beceriye sahip beşeri sermayeyi oluşturmak

 

X

 

12

İş sözleşmelerine ilişkin kuralları uygulayabilmek, toplu iş sözleşmesi ve uyuşmazlıklarına ilişkin bilgi sahibi olmak, bu alandaki yeni yayınları takip etmek.

 

 

X

13

İş yaşamının gerektirdiği ahlak ve etik kurallarına vakıf olarak yetişmek ve bunları gelecekte etkin kullanabilir olmak.

X

 

 

14

Hukuki problemlerin çözümünde mesleğe ilişkin bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme becerisine sahip olmak.

 

X

 

1:Hiç Katkısı Yok. 2:Kısmen Katkısı Var. 3:Tam Katkısı Var.